Enligt många var 2020 ett dåligt år, och det är av många anledningar svårt att säga någonting annat än att de har rätt. Nu står världen inför ett nytt år. Coronapandemin pågår visserligen fortfarande, men vaccineringar ska påbörjas och förhoppningarna är stora att allt kommer att lätta någon gång under året. Det påverkar allt, inte minst ungdomsidrotten.

hockeyÅr 2020 var något av ett ”förlorat år” för idrottens del. Det är svårt att sia om exakt hur allt kommer att utvecklas kring den pågående coronapandemin, men det mesta tyder på att 2021 kommer att bli något annorlunda. Det allra troligaste är att det kommer att anordnas fler idrottsevent, inte minst i Sundsvall. Att åka med familjen till Sundsvall för barnen ska spela, exempelvis, en hockeyturnering kommer att vara både enkelt och säkert. Resan börjar med att boka hotell i Sundsvall, sedan ta till de åtgärder ni själva kan vidta för att resan ska bli en säker upplevelse.

All idrott har påverkats av pandemin

Att idrottsvärlden påverkats i hög utsträckning under coronapandemin är ingen hemlighet. När spridningen av viruset varit som störst har det helt enkelt inte varit möjligt att samla så många människor på en och samma plats som stora idrottsevent typiskt gör. De flesta av världens stora ligor har därför varit tvungna att göra längre uppehåll. Detta har såklart inte påverkat bara toppidrottarna utan även ungdomssporten. Periodvis har det varit svårt också för mindre föreningar att fortsätta som normalt.

Riskerna bedöms som mindre när barn utövar idrott

idrottDock anser Folkhälsomyndigheten att riskerna är mindre för idrottsutövare som är födda efter 2005. De ser till exempel inte något problem med att anordna enstaka matcher så länge arrangörerna vidtar tillräckliga åtgärder för att skydda publiken. Av de skälen finns det många anledningar att anta att 2021 kommer erbjuda ett betydligt större urval av idrottstävlingar för ungdomar. I Sundsvall arrangeras årligen tävlingar i bland annat ishockey, fotboll och handboll. Om något av dina barn sysslar med någon av de sporterna kan det därför vara skäl nog att kanske till och med boka hotellrum redan nu. Särskilt med tanke på att många i hela världen nu är svältfödda på att få röra sig utanför den närmsta omgivningen. Hotell och researrangörer kanske tår inför en boom när restriktionerna väl släpper.

Viss anledning att vara optimistisk inför 2021

Inte för att coronaviruset magiskt kommer att försvinna under 2021, det finns det egentligen inte någon som tror längre. De flesta gör bedömningen att coronaviruset kommer vara närvarande i någon utsträckning också det här året. Men det finns, som nämndes tidigare, också skäl att vara någorlunda optimistisk inför det nya året. Sommaren 2020 var visserligen inte problemfri, men smittspridningen minskade och många kände ändå en viss frihet. I det inledandet skedet av 2021 går det att konstatera att det nu utvecklats ett vaccin. Tanken från myndigheternas håll är nu att människor ska vaccineras under våren. I ett inledande skede är det riskgrupper och vårdpersonal som kommer vaccineras, därefter kommer alltfler att erbjudas möjligheten att ta vaccinet.