Någon gång under uppväxten inser vi att det går att tävla i allt och den här insikten kan komma i en ganska tidig ålder. Svenska mästerskapen finns även för juniora atleter och det finns i alla sorters sporter. Allt från skidåkning, skridskoåkning och friidrott till ishockey, innebandy och bridge. Vartefter du växer upp övergår du sedan från junior till senior och reglerna förändras och pressen kan komma att öka. Du kan vara med och tävla så länge du kvalificerar, oftast har inte åldern någon betydelse.

Det finns SM inom tyngdlyftning för juniorer. Detta kan man börja tävla i när junioren har fyllt 11 år. Tidigare har det funnits starka åsikter om att styrketräning ska vara farligt för barn innan de har växt färdig: detta är dock en myt som sedan länge är spräckt. I åldrarna 11-13 år brukar inte fokus läggas på hur tungt de lyfter utan det baseras mer på att rätt teknik används när de lyfter skivstången. När det tävlas i åldrarna över 13 år kan mer fokus läggas på hur tungt den tävlande kan lyfta. En 16-åring vid namn Lee Winroth slog rekord i tyngdlyftning i sin åldersklass med hela 190 kg i marklyft. Helt otroligt!

SM i ordvitsar

Visste ni att det är inte bara sportrelaterade mästerskap som är på tapeten? Det finns även ett mästerskap där kampen står mellan Sveriges roligaste ordvitsar. Detta är något som infördes 2009 och du bedöms både i innehåll och framförande. Som tävlande framför du både planerade ordvitsar men även improviserade. Detta kan tyckas vara ett oseriöst koncept men väldigt roligt om vi tänker efter. I framtiden finns det många möjligheter för andra SM att äga rum och det finns vissa som kan anses mer seriösa än andra.

Andra roliga mästerskap i Sverige du kanske inte trodde fanns

  • Barntrolleri
  • Korsordslösning
  • Indoor wingsuit (vingdräktsflygning)
  • Luftgitarr