Inom sportens värld har vi många stora förebilder som vi ser upp till. Vi alla känner till namn som Zlatan, Christiano Ronaldo och Usain Bolt: dessa människor har varit med och förändrat sportens historia inom sitt område.

I Sverige har det inte undgått någon att Zlatan är vår mest omtyckta och kändaste fotbollsspelare. Han anses även vara Sveriges största och bästa spelare genom tiderna. Zlatan har under sin karriär hoppat mellan olika lag och han spelade i det Svenska landslaget i 5 år men avgick 2016. Förutom Sverige har han spelat professionellt i Italien och Spanien. Zlatan har minst sagt blivit en frontfigur för fotbollen och han är en förebild för personer i alla åldrar. Fotbollslegenden har även gett ut en självbiografi där han berättar om hur han har kommit dit han är idag. Nu ska även boken “Jag är Zlatan Ibrahimovic” bli spelfilm. Vi har kända namn inom flera sporter. Alpinsport, fotboll och ishockey är sporter som vi ligger i framkant med i Sverige och ofta brukar prestera väldigt bra inom. Några andra välkända figurer inom dessa sporter är Anja Pärson och Charlotte Kalla som tävlar i alpin skidåkning och längdskidåkning, samt Henrik Lundqvist som gjort sig ett namn inom ishockeyn.

Både Zlatan, Kalla och Lundqvist har varit ansiktet utåt i företags marknadsföring av produkter. Zlatan var ambassadör för Vitamin Well under några år och det blev ett stort lyft för deras företag. Zlatan genomförde en intervju med en arbetssökande och den ansökande blev paff när det var självaste Zlatan som genomförde intervjun. Videon fick snabbt 1,5 miljoner visningar. Kalla och Lundqvist har marknadsfört för Oral-B och Head & Shoulders och när människor som Zlatan, Kalla och Lundqvist som är förebilder blir ansiktet utåt växer oftast omsättningen för ett företag. Anledningen till att företag väljer att göra på det här sättet är för att professionella idrottsmän och kvinnor har ett starkt varumärke och det breddar målgruppen för produkten.

Damlandslagets matchtröjor

Förebilder är något vi alla har och det svenska damlandslaget har valt att sätta svenska kvinnliga förebilder i deras matchtröjor. Siffrorna bak på tröjan är ifyllda med bilder på dessa kvinnor och det är såklart en stor ära att få vara med att pryda baksidan av dessa tröjor.

Budskapet är att av de 48 kvinnor som är med i detta har alla på något vis varit med och skapat historia. Detta är budskapet de valt att sprida baserat på att detta landslag som står just nu är det som varit mest framgångsrika. Det finns massor av olika områden som dessa kvinnor har varit stora inom, allt från skådespeleri, författande och skapande till sport och sång. En fin och stark hyllning som Adidas har varit med och bidragit till.