Fotboll och ishockey må få störst utrymme i medierna men när det gäller folklighet finns det få sporter som kan konkurrera med innebandyn. Det är en sport som det är enkelt att börja med, både för att det inte kräver särskilt mycket utrustning och för att innebandyns regler är förhållandevis enkla.

En innebandymatch spelas på en plan som mäter 40×20 meter. Varje match består av tre halvlekar på 20 minuter vardera och det är vanligt att spelarna byts ut med frekventa mellanrum. Att det är en såpass enkel sport att spela är förstås en av faktorerna som gjort den så populär. Innebandyn är efter fotboll och futsal den tredje största lagidrotten sett till antal registrerade spelare. Men det finns också ett stort mörkertal av icke registrerade spelare vilket kan innebära att innebandyn i praktiken är landets populäraste lagsport. I Sverige spelar några av världens mest talangfulla innebandyspelare. Faktum är att så sent som 2016 utnämndes två svenska innebandyspelare, Anna Wijk och Alexander Galante Carlström, till världens bästa. Det behövs inte mycket utrustning för att spela innebandy, faktum är att det relativt sett är en billig sport att ägna sig åt. Det enda som krävs är enkla träningskläder och en bandyklubba. Om din tonåring vill börja spela behöver ni i första hand sikta in er på att skaffa ett par bra Innebandy skor som klarar av tuffa krav.

Rätt skor för innebandy

Att välja fel skor för inomhusträningen riskerar i värsta fall att leda till skador. Enligt Maria Kuperion som är ordtopedtekniker kan fel skor leda till skador från tårna ända upp till höfterna. Benhinneinflammationer och knäproblem hör till vanliga skador. För innebandy, som spelas inomhus och är en sport som innebär många tvära vändningar, ställs särskilt höga krav på skorna:

  • Det är särskilt viktigt att innebandyskor har bra passform – för lösa och du ökar risken för att ramla och bli osmidig, om de är för små drabbas du lätt av skavsår.
  • Skorna ska ge ordentligt stöd åt hålfoten vilket också ökar stabiliteten.
  • Till sist är det skönt om skorna andas ordentligt, onödigt svettiga fötter brukar inte vara bra för moralen.