Sporten brottning är en av världens äldsta. Genom kast, balansrubbningar och grepp ska du övervinna din motståndare med hjälp av din fysik. Sporten är en del av EM, VM och OS bland annat och du tävlar i olika viktklasser.

Det finns även flera olika typer av brottning, konceptet är fortfarande densamma men det kan variera lite i regler och sätt att utöva den på. I vanlig brottning ska motståndaren brottas ner på rygg för att den ena tävlande ska vinna men i sumo brottning ska en av motståndarna knuffas utanför ringen. Brottning har inte varit en av Sveriges största sporter direkt men en av våra stjärnskott inom sporten var Frank Andersson – han har vunnit 3 VM guld tidigt i sin karriär.

Fler tjejer till sporten

Brottning är en sport dominerad av män men det blir fler och fler kvinnor som blir intresserade av sporten. Under 80-talet började kvinnor introduceras mer och mer i sporten för varje år som går. Ett sätt att göra detta på är att ha läger för juniorer där endast tjejer är tillåtna. Det kan upplevas som en tryggare miljö och professionella brottare kan guida rätt samt uppmuntra dem till att fortsätta med sporten.

Wrestling

Wrestling, även kallat fribrottning i Sverige, är en typ av brottning som är iscensatt. Tanken med sporten är att det ska vara en form av brottning, men det är skådespeleri som ligger bakom själva framträdandet för att skapa mer drama och dynamik. Det finns också sätt att utöva detta mer tävlingsinriktat men det är inte lika vanligt som den iscensatta varianten. Det denna föreställning går ut på är att brottas med grepp, kast och andra rörelser. Resultatet är däremot förutbestämt för att brottarna ska kunna skådespela bättre.